Litt om meg

Hei, jeg er Markus! Jeg liker å se på meg selv som en positiv, sosial og kreativ fotograf på 26 år basert i Sandnes, Norge. Min reise som fotograf startet tidlig i ungdomsskole-årene og har med årene formet seg til å bli en utrolig stor del av mitt liv. Jeg elsker å ta bilder av mennesker som gjorde det veldig naturlig å starte med bryllupsfotografering etter et par år som selvstendig næringsdrivende. Som du sikkert har lagt merke til på nettsiden, har jeg mye erfaring med foto i alle slags kategorier, og startet vell først og fremst med artist fotografering hvor jeg reiste rundt i landet med diverse artister for å ta bilder. Jeg har tatt bilder på de fleste festivalene i landet, i tillegg til å fotografert for ulike klesbutikker, events, russetreff, luksus-hoteller, reiseselskaper osv. Gjerne send meg en melding for å sjekke om jeg allerede er booket for deres dato, for å få mer detaljert informasjon, eller bare for en hyggelig prat for å se om jeg er nøyaktig hva dere ser etter! Ta også en titt på ofte stilte spørsmål nedenfor, så kanskje du får svar på noen av spørsmålene dere skulle lure på! :)

Ofte stilte spørsmål

Når får vi tilbake bildene fra bryllupet?


Vanligvis 3-4 uker. Jeg har spesielt mange oppdrag i sommertiden, så jeg liker å ta meg god tid slik at jeg kan legge ned all nødvendig tid for at kundene mine blir fornøyd. Hvis parene ønsker et par bilder som kan brukes på sosiale media for å markere statusen som "gift" leverer jeg gjerne dette i løpet av kvelden/natten.
Gjør du også film?


Ja, det gjør jeg! Jeg bruker for det meste Canon 5D IV og Canon 1DX II som begge er fantastiske til både foto og film. Filmingen er derimot en stor jobb og krever mye arbeid, så det er viktig at dette avtales på forhånd da dette ikke er inkludert i denne pakken.
Reiser du for å fotografere bryllup?


JA JA & JA!! Jeg elsker å reise og ta bilder på nye steder jeg ikke har vært før! Uansett hvor dere skulle finne på å gifte dere er jeg kjempe interessert i å fotografere deres bryllup!
Forklar stilen din


Naturlig, elegant, stilig, eventyrlig, ærlig, dokumentarisk og episk for de bildene hvor jeg har mulighet til å reise til lokasjoner kun for å finne den beste lokasjonen til bryllupsbildene.
Har vi rettighetene til de digitale bildene?


Ja, dere har alle rettighetene til å personlig skrive ut bildene dine hvor som helst. Derrimot, som standard i bryllupsfotograferingsbransjen, har du ikke rett til å selge bildene for fortjeneste eller å publisere bildene dine hvor som helst uten direkte samtykke fra fotografen selv.
Redigerer du bildene dine?


Jeg foretrekker å få bildene perfekt rett i kameraet, men ja, jeg sørger for å behandle hvert eneste bilde du mottar til å passe min stil. Jeg sørger først og fremst for at eksponering og fargene ser bra ut i bildene mine. Ikke bare det, men også justering ift. hudtonene, klarhet, kontrast, skarphet, beskjæring, høydepunkt, skygger, etc., i tillegg til andre korreksjoner. Hvert bilde blir behandlet med standardkorrigeringene. Hvis du vil ha "Avansert Photoshop-behandling", som vanligvis er alt som krever lang tid, belastes en avgift avhengig av størrelsen på forespørselen. Avanserte Photoshop-eksempler kan være fjerning av personer eller objekter fra et bilde, endring av størrelsen på kroppsdelene, fikse sminke eller redigere solbrun hud hvor det er åpenbart er hvitt fra stropper. Min standardbehandling av bilder ser bra ut fra levering, og du trenger ikke å bestille avaserte photoshop behandlinger før du får sett det fulle bryllupsgalleriet før du bestiller.
Lager du foto album?


For å slippe å bruke masse tid på album med bildene jeg liker best, har jeg valgt å ikke lengre lage fotoalbum, slik at heller dere kan sette sammen en bok med akkurat de bildene dere ønsker i deres bok. Jeg har som regel laget fotobøker hos Elite foto som har et flott program hvor det er enkelt å sette sammen bildene fra dagen. Jeg anbefaler fotoboken "Brilliant" som lages med ekte fotopapir og ble kåret til beste bildeprodukt 2017/18. *Hvis dere absolutt ikke ønsker å styre med laging av eget album eller ønsker å få det så profesjonelt som mulig, kan dere si ifra om dette underveis så blir vi enige om noe.
Hvor lang tid har vi til å laste ned bildene?


Du får 60 dager til å laste ned bildene dine når de blir gjort tilgjengelig på nettet. Hvis du vil ha mer tid, eller du må laste dem opp etter at de er tatt ned, vil det bli en avgift på 500kr i ytterligere 30 dager.
Får vi full-size digital bilder til å printe?


Ja, hvert bryllupspar får full størrelse JPEG til å skrive ut uten vannmerker via nedlasting.
Hva hvis det skjer noe med deg som gjør at du ikke kan fotografere bryllupet vårt?


Hvis jeg skulle være så uheldig å komme utfor en stor ulykke før bryllupet, har jeg et godt kontaktnett med flotte fotografer som vil stille opp uten at du trenger å stresse over noe. Min samboer Sandra, har en liste over fotografer hun vil ringe dersom noe skulle skje. Det skal allikevel nevnes at dersom jeg hadde kommet i en ulykke eller blitt skikkelig syk, skal det ekstremt mye til for at jeg ikke møter opp. Jeg kan si det sånn, at hvis uhelle skulle skje ville jeg nok sannsynligvis møtt opp med brukket med og feber. Om jeg skulle være så uheldig å dø før bryllupet ditt, blir det nok vanskelig å møte opp, men da har du forhåpentligvis litt medfølelse for meg og familien.
Hvordan startet du med bryllupsfotografering?


Som jeg allerede har pratet litt om startet min reise som fotograf tidlig i ungdomsskole-årene hvor jeg brukte spesielt mye tid på å lære etternehandling/retouch av andres bilder. Flere timer hver dag gikk til redigering og jeg koste meg gjennom hele prosessen. Etter et par år med redigering i Photoshop og Lightroom tok jeg opp mitt eget kamera og begynte å utvikle en ekstrem interesse for å ta mine egne bilder. Det startet gjerne med å ta masse portrett-bilder av familie og venner, selskaper og konfirmasjoner. Med stor interesse for musikk begynte jeg etterhvert med konsertfoto hvor jeg tok bilder for både artister og festivaler, som etter kort tid ble min bi-inntekt som selvstendig næringsdrivende. Videre jobbet jeg mye med å fotografere hoteller, events og corporation som alle har vært med å utvikle mine kunnskaper innenfor fotografi. Etter mange års erfaring bak kameraet tok jeg etterhvert opp bryllupsfotografering som ble en veldig naturlig overgang, da jeg endelig var klar for alle forventningene og kravene som forventes til denne jobben. Ettersom jeg alltid har elsket å ta bilder av mennesker og dokumentere ting fra siden ble dette noe jeg umiddelbart falt for og kan ikke lengre se for meg en sommer uten bryllup!
Vi gifter oss i utlandet. Blir du med?


Absolutt! Jeg fotografere bryllup over hele landet, også i utlandet. Så planlegger dere bryllup i København, Island, Frankrike eller Italia, eller hvor enn det måtte være, så reiser jeg gjerne dit dere ønsker meg.

Fotograferer du forbredelsesbilder, familie portretter og resepsjons bilder?


Ja, det gjør jeg. De fleste bryllup jeg fotograferer pleier jeg å ankomme tidlig for å fotografere alt av resepsjonen, ting som; sko, ringer, kjole etc., forbredelsesbilder osv. Når det kommer til familie-portretter er det flott om jeg kan få en medhjelper som kjenner til begge familiene, og at dere kan gi meg en liste på forhånd over hvem du ønkser bilder av. Det kan være lurt å ta med foreldrene deres i denne beslutningen, slik at vi har en god plan på hvordan vi skal gjøre det. Familieportretter etter seremonien har en tendens til å være en liten "energi- og tidssuger", så det er veldig flott hvis dere lager listen til å være så rask og effektiv som mulig!
Tar du backup av bildene dine?


Ja, absolut! Jeg er kjempe nøye på å ta nok av sikkerhetskopier for å hindre at noe skal skje med bildene deres. Når jeg har levert bildene deres i etterkant av bryllupet, legges bildene på en ekstern hardisk slik at jeg har disse tilgjengelig dersom noe skulle skje. Jeg anbefaler likevel at dere tar flere sikkerhetskopier, ettersom det vil være mye jobb å hente disse tilbake dersom dere skulle miste dem. Dette påfører natulrigvis et lite gebyr om det skulle være nødvendig, men det kan jo være greit for dere å vite at jeg alltid vil ta vare på bildene fra deres unike dag.
Hva er prisene dine for bryllupsfoto?


Mine priser kan ses under kategorien "priser" hvor jeg har delt tjenstene inn i ulike pakker slik at du kan velge den som passer deg best. Under de fleste omstendighetene anbefaler jeg å gå for fulldags fotografering slik at dere får dokumentert hele dagen, alt fra forbredelsene like etter soloppgang til solen er nede og gjestene begynner å reise hjem.

Bryllupsdagen er en unik dag dere aldri vil få igjen i løpet av hele livet, så det kan være lurt å dokumentere så mye som mulig. På denne måten har dere masse bilder å se tilbake på om 50 år, og de ekstra kronene det koster vil da ha ekstremt liten betydning.

Dersom du ønsker ekstra foto-dekning av en happening dagen før, utdrikningslag etc. kan pakke 1 være det beste for deg. Om du ønsker denne eller har andre ønsker, er det bare å fylle ut kontakt-skjemaet, så vil jeg skreddersy en pakke som passer perfekt til deres bryllup!
Reiser du for å fotografere bryllup?


JA JA & JA!! Jeg elsker å reise og ta bilder på nye steder jeg ikke har vært før! Uansett hvor dere skulle finne på å gifte dere er jeg kjempe interessert i å fotografere deres bryllup!
Sender du oss alle bildene fra bryllupet?


Absolutt ikke, og jeg ville ikke akkurat fått tilsend alle de mindre smigrende bildene av meg selv heller! Jeg fotograferer trossalt gjennom hele bryllupsdagen, og du trenger definitivt ikke hundrevis av testbilder, ufokuserte bilder, lysoppsettbilder, et øye åpent og det andre lukket, du ser poenget.
Får vi full-size digital bilder til å printe?


Ja, hvert bryllupspar får full størrelse JPEG til å skrive ut uten vannmerker via nedlasting. Jo høyere pakker tilbyr en USB-pinne på toppen av nedlastingen.
Hvor mange redigerte bilder får vi fra deg?


Antall bilder varier i forhold til hvilke pakke dere ønsker å gå for og kan ses under kategorien "priser". Min mest populære pakke "bryllup heldags", pakke 2, som er fotografering på 10-timer, leverer jeg mellom 300-400 ferdig redigerte bilder i både farger og i sort hvitt.
Hvordan booker vi deg?


Se over de forskjellige bryllupspakkene jeg tilbyr og fyll ut kontaktskjema under kategorien "kontakt". Her fyller du ut hvilke pakke dere ønsker, om deg og deres bryllup, dato etc. Dersom datoen er ledig, sender jeg en kontrakt dere skriver under på og så fort denne er returnert og bestillingshonoraret på 50% er betalt, er datoen booket.
Kan vi møte deg?


Absolutt, jeg vil gjerne møte dere begge før dere booker og bli kjent med deg og dine bryllupsplaner. Hvis du vil reise til Sandnes, Rogaland, kan vi planlegge når jeg er i området. Ellers skjer de fleste møtene mine på nettet via Facetime eller Skype, siden de fleste av parene mine bor spredt i landet. Uansett om det er personlig eller online, har jeg veldig lyst å ta en prat hvis dere ønsker meg i deres bryllup.
Kan vi ta med en liste med bilder vi ønsker at du tar bilder av?


Absolutt, jeg har ingenting imot å fotografere noen bilder på deres forespørsel, og gi meg gjerne en liten heads up på ting som er viktig for dere i bryllupet. Et eksempel på dette kan være en bestefar som har lite tid igjen, som gjør at det kan være ekstra vikitg å ta noen nærbilder med brud og brudgom. Dette er bilder som betyr masse og som dere vil elske å se tilbake på, og det er derfor utrolig vikitg for meg å høre hva som er viktig for dere og familien. Jeg ønsker gjerne en liste av familien slik at vi kan planlegge i god tid hvordan familiebildene vil være før selve dagen.
Hvor mange timer trenger vi å booke for bryllupet?


Når du fyller ut kontakt siden, kan jeg sende deg tidslinjeprøver på forespørsel. Vanligvis fotograferer jeg 6 timers, 10 timers og 12 timers bryllup. Du ser en liste med antall timer på de forskjellige pakkene under kategorien "priser".
Vi er ikke så vant til å bli fotografert. Har du noen tips?


Jeg deler gjerne tips og erfaringer med mine brudepar underveis, og dere trenger ikke å bekymre dere for dette. Det vikitgste for meg er å få brudeparene mine til å bare være seg selv og nyte tiden de har med seg selv og foran kamera. Etter forberedelsesmøtet er dette noe dere straks føler dere tryggere på. Hvis dere aldri har stått foran kamera anbefaler jeg eventuelt å gå for en forlovelsesfotografering i forkant som kan brukes til invitasjoner og arrangement. Dette vil gi dere en smakebit på hva som kommer, samt. gjøre dere tryggere til fotograferingen på selve dagen. Hvis dere har noen uvanner når det kommer til poseringer, er det mye bedre at vi finner ut av dette i forkant av brullypet enn på bildene fra selve dagen.
Hvordan gjør vi det i forhold til mat/middag i bryllupet? Spiser du med oss?


Det skal sies at bryllupsfotografering er en lang og stressende dag med mye arbeid, så jeg har alltid gjort det slik at jeg som fotograf også får maten som serveres i bryllupet ved heldagsfotografering. Ettersom det er utrolig vikitg å hele tiden være på hugget og være klar til å fange alle øyeblikkene som oppstår, er det jo både min og deres beste interesse at jeg også får et varmt og godt måltid i løpet av dagen for å kunne gjøre den beste jobben som overhode mulig! Jeg spiser stort sett alltid samtidig som gjestene på et eget rom hvor jeg kan slappe av i løpet av kvelden mellom etappene. Ingen liker å bli tatt bilder av mens de spiser, så dette er absolutt den beste tiden for meg å slappe av med et måltid mens jeg gjør meg klar til taler og lek! :)